Evlilik ve Dış Müdehaleler
Evet, bir evlilik dış müdahalelerden etkilenir ancak, sağlıklı bir evlilikte bu etki karı koca arasını bozmaz. Veya ilişki sağlamsa, o karı koca dışardan gelen etkiyle kolay başeder.
Bir Evliliğin dışarıdan etkilenme derecesi, karı koca arasında varolan bağa göre değişir. Bir imza ile, alınan eşyalarla karı koca olunmadığı ve bunlarla evliliğin yürümediği artık günümüzde fazlasıyla ispatlı..
Aldatma veya arkadaş- akraba, kayınvalide-kayınpeder sorunlarının altında çiftin evliliklerin sağlamlığı veya pamuk ipliğine bağlı olması gerçeği vardır. Bir evlilik Sanıldığı gibi bir başkası tarafından kötü gitmez veya yıkılmaz. Ancak yıkılmış, bozulmuş, belki de hiç kurtulamamış bir ilişkiye- evliliğe başkası etki eder.
Bu gerçeği kabullenmek istemeyen çiftler hep 3. Kişiyi suçlu ilan ederler. Ancak gerçek suçlu yanlış yapılan evlilikler veya çiftin oturmamış, sorunlu ilişkisidir. Yani çiftin kendisidir. Öncelikle burada yapılması gerekli olan şey, çiftin kendi ilişkisinin kalitesine, sağlamlığına bakmasıdır. Zaman içinde her ilişki testten geçer. Ancak bir sorun yaşandığında, burada sorgulanması gereken dış etken değil, o dış etkenden kolay yara alan çiftin ilişkisidir. Maalesef yapılan en büyük yanlış, karı koca arasındaki ilişki kalitesine değil, dış etkenlere odaklanmaktan kaynaklanır. Ve yanlışlar da, başka yanlışı getirir.
Evlilik öncesi danışmanlık almak, sonrasındaki süreç için çok önemlidir. Ortak değerler, ortak hayat görüşü, eşlerin ruhsal ve zihinsel uygunluğu, eğitim seviyesi ve aile yaşantısı yönünden benzer ve denk olması, kurulacak evlilik açısından çok önemlidir. Bireyin öncelikle kendi farkındalığı evlilikte yapacağı hataları görmesini sağlar. Çünkü bizler insanız ve eksiğiz. Bir defa bunu kabul etmek gerek..
Eş adayları sevgi, ilgi ve güven ararken, karşı tarafın da aynı beklentide olduğunu bilmesi gerek. “Mutlu olur muyum” sorusundan önce “mutlu edebilir miyim” sorusu sorulmalıdır.
Sevgi ve ilgi beklentisini, iletişim dili olarak kavga ve kırıcılıkla yansıtmayı alışkanlık yapmış bireyler, kendilerini, karşısındakini ve beraberliklerini de ciddi yaralar. Bu sebeple danışmanlıklarda öncelikle kendi farkındalığını kazanmak ve bireysel olgunluğunun derecesini anlamak esastır. Sorunun çözümü yerine haklı çıkmak veya suçlu ilan etmek, genelde kendini tanımayan ve olgunlaşmamış bireylerin halidir. Kendi farkındalığını kazanmak ve sağlıklı iletişim sağlamak için, yahut sonunda boşanma bile olsa bunu sağlıklı başarabilmek için artık bir uzmandan alınan danışmanlık şarttır. Aksi takdirde yastık değişir ama kader değişmez.