Sevgi Diliniz Hangisi
Sevgi dillerini keşfetmek, kişinin kendisi ve eşi arasında iletişim kabiliyetini de beraberinde getirir
Her insanın doğmasıyla birlikte ihtiyaçları başlar. İhtiyaçlarının ilk ifade şekli de ağlamasıdır. Zaman içinde konuşmayı, istemeyi ve kendine has ifadeyi öğrenir. Her çocuk büyüdüğü aileye göre bilinçaltı kodlamasını gerçekleştirir ve aile uzantılı farklı bir birey olarak hayatını devam ettirir. Sevgi hissi, çocuğun birey kimliğini kazanmasında en etkili duygulardandır. Çocuklukta sevgi depoları 0-7 yaş aralığında acil bakım, yeme-içme gibi süreklilik isteyen önceliği olan bir ihtiyaçtır.
Yetişkinlerin de,çocuklardaki gibi sevgi depoları vardır. Bir arabanın benzin deposu dolmadan çalışmaması gibi, insanlar da sevgi depoları dolu olmadan ilişkilerini sürdüremezler. Özellikle evlilik gibi yakın ilişkilerde bu ihtiyaç çok belirgin halde diyaloglara yansır.
İnsanı hırpalayan, inciten veya aldatan ne varsa asla sevgiden / sevilmekten kaynaklanmaz. İnsana olumsuzluk yaşatanlar, tam tersine çocuklukta dolmamış sevgi depoları, değersizlik hissiyle yer etmiş sevgi arayışı ve bu sevgiyi elde etmek için uğruna gerçekleşen anlamsız beklenti ve kayışlardır. O sebeple özellikle kimlik oluşumunun geliştiği 3-7 yaşlarda çocuklara sevgiyi yoğun sunmak, sarılmak ve bu sevgiyi dille ifade etmek çok önemlidir. Şu bir gerçek ki; çocuklar sevilmekten değil, her istediklerinin yapılmasından şımarırlar. Disiplin sevgiyle daha kolay uygulanabilen bir idaredir. Ayrıca disiplin ile baskı farklı konular olduğu bilinmeli, karıştırılmamalıdır.
İnsanların 5 farklı sevgi dilleri vardır ve bireyin ifadeleri, övgüleri, ilgileri, şikayet ve suçlamaları da hep bu yönde şekillenmiş aktif haldedir. Bir insan aynı dili konuşamadığı biriyle hangi kalitede anlaşırsa, işte evliliklerde çiftler de eşinin dilini anlamadığı, bilmediği sürece o derecede anlaşabilirler.
Evlilikte sürtüşmelere sebep olan bu dillerin özellikleri şunlardır .
1- Hizmet Anlayışları :
Kendine hizmet edilmesinden hoşlanan ve etkilenen gruptur. Genellikle karşısındakine ilgilerini gösterirken de bedensel hizmet, ikram ve eylemle sevgilerini ifade ederler. Kendisine hizmet edilmesinden memnun olan bir erkeğin, eşine jest amaçlı evde yardım etmesi gibi.
2- Onay Sözcükleri:
Onaylanıp takdir edilmek isteyen, duyarak motive olan kişilerin sevgi dilleridir. Bu kişiler karşısındakine sevgisini ifade ederken onay ve takdir cümlelerini kullanırlar. Aynı şekilde de sevildiklerini duyarak, onay ve takdirle hissederler
3- Nitelikli Beraberlik :
Burada karşılıklı bir eylemi veya konuyu paylaşım, birlikte yapmak vardır. Birlikte özel vakit geçirmek ve o zaman zarfında başka bir şeyle ilgilenmemek bu sevgi dilinde önemlidir. Beraber yürüyüş yapmak, tatile çıkmak, yemeğe çıkmak, alış-veriş yapmak gibi.
4- Dokunsallık:
Bedenen yakınlık göstererek sevgi ifadesidir. Yan yana oturmak, el ele tutuşmak dokunsalların konuşarak ifade etmek yerine fiziksel temasla sevgilerini sundukları bir yöntemlerdir. Kendi sevgi dili onay sözcükleri olan birinin eşi dokunsal ise çoğu zaman ifade edilmeyen duygular için çiftler sıkıntılar yaşayabilir.
5- Armağanlaşmak:
Sevgi dilleri hediyeleşmek olan birine sözle ne söylerseniz söyleyin o kadar etkili olmaz. Fakat bir hediye almak ve o hediyeyi güler yüzle sunmak çiftler arasında çok şeyi kolaylar.
Sevgi dillerini keşfetmek, kişinin kendisi ve eşi arasında iletişim kabiliyetini de beraberinde getirir. Her birey kendi sevgi diline göre ilgi – alakasını veya suçlamasını eşine sunduğu için anlaşmazlıklar çıkmaktadır. Hatta bazen eşler aynı konu hakkında hemfikir olmalarına rağmen, birbirinin dilini anlamadıkları için sürtüşürler. Burada önemli olan eşimizin de sevgi dilini bilip onun sevgi ihtiyacını karşılamaktır. Yani karşılıklı ‘kazan-kazan’ politikası esastır. Sevgi dillerini keşfedip anlamanın bir başka yöntemi de, partnerinizin size ilgisini sunma şekline bakmak veya şikayette bulunduğu cümlelerine odaklanmak ile mümkündür. Üçüncü bir şık ise, ‘senin için ne yaparsam mutlu edebilirim’ sorusunu ona sormaktır.