Evlilik ve Ehliyet
İnsan aslında evlilik öncesinde evlilik nedir ve ne anlama geliyor sorunu kendine yöneltip cevabını da net verebilmelidir.
Yaşadığı sıkıntılardan kurtulma yolu bir yenilik arayışı ve aradığı değeri bulma çabası olarak yapılan evliliklerde hayal kırıklığı ihtimali yüksek..Kendi içinde sağlam temellere oturtulamamış evlilik yaklaşımı çiftlerin imza sonrasında da oturtulamıyor.
Kişinin birey olarak sorumluluklarını yerine getirebilmesi eş olmasına da izin veren ehliyettir. Bunlar kısaca bireyin kendi bakım ve yönetimi, sosyal ilişkileri, bu sosyal ilişkilerde çıkan sorunlara yaklaşımı, ortak çözüm bulma isteği, sorun ve stresle baş etme becerisi, iletişim tarzı, zaman kullanımı şeklinde sıralanabilir.
Nişanlılık döneminde her ne kadar kişilerin birbirlerine tedbirli ve sınırlı yaklaşımları olsa da aslında insanlar kendilerini gizlemezler. Sadece karşıdaki eş adayı bunu ya fark etmez veya fark etmek istemez. Daha sonra bunun halledileceği ümidini taşır.
Evlilik öncesinde yaşanan her sorun aslında evlilik sonrasında da yaşanma riskini taşır. Bu sorunların olması ve çözüm şekli evlilikle birlikte oluşacak ilişkinin sinyallerini de verir.
Kişilerin anlayışlı olma adı altına yaşadıkları sorunun getirisi içlerinde biriktirmeleri gerginlik, uzun vadede iki tarafı da zorlar. olayların halledilme şekli, bir tarafın madur olduğu hissini yaşattığı sürece bu, ilişkinin çatışmaya gitmesine de sebep olur.
Evlilik sorunlarına bakıldığında karşılıklı paylaşım, özel ve değerli olma, güven ve emniyet, yargılanmadan kabullenilme, onaylanma ve sevilme konuların üzerinden yaşandığını görüyoruz. Çünkü temel mesele koşulsuz sevgi ve güven..
Evlilikler karşılıklı sorumluluk ve fedakarlıkları kaldırabilme, ortak kararlar alabilme, ortak hareket edebilme merkezleridir. Evlilik sisteminde huzur denilen şey, ancak karşılıklı olduğunda kazanılabilir.
Bireyler evlilik öncesinde birçok umut ve beklentileriyle yol alır. Ancak karşı tarafın beklentilerini çoğunlukla fark etmezler. Bu da evlilikte sorunlara sebeptir. Çünkü karşının da beklentileri ile karşılaşılınca hesaplanmayan çatışmalar ortaya çıkar.
Evlilikteki beklentiler, aileler, 3. Şahıslar (arkadaş ve akrabalar) ile ilişkiler, kazanılan paranın tasarrufu, ev düzeni, cinsellik, çocuk ve disiplin üzerine evlilik öncesinde eş adaylerınca konuşulması gerekenlerdendir.
Kişinin kendi mutluluğu adına beklentileri yanında, karşı taraf acaba ne beklentide diye merak etmesi gerekir. Ayrıca ben karşı tarafın beklentilerine cevap verebilir miyim sorusunun cevabı da evlilik adına kıymetlidir.
Bir elektronik eşyayı alınca kullanma kılavuzu okumadan dokunulmaz. Fakat evlilik gibi çok önemli hayati ve kadersel bir akitte, paldır küldür bilinçsizce o sisteme girmekte bir behis görülmez.
Evlilikle birlikte eşlerin birbirlerine alışma ve tanıma süreci,yaklaşık 2 yıldır. Bu dönem, en çok çatışmaların yaşanacağı dönemdir. Bu dönemde sağlıklı tepkiler sergileyebilen ve çözüm odaklı sorunları çözme becerisine sahip olan çiftler sağlam temellere oturmuş ilişki götürebilir.
İniş çıkışlı zorlu hayatın içinde ilişkilerin de ara ara sınavlardan geçmesi normaldir. Fakat burada sonuca götüren, normalliğin farkedilmesi ve olgunlukla karşılanmasıdır.
Özetle; Birey olmadan eş, eş olmadan da ebeveyn olmamak gerek.