Dikkat Eksikliği ve Hiperaktive
Çocukluk döneminde baş gösteren ve başarıyı etkileyen gelişimsel birdurumdur. Dürtüsel davranışlar, aşırı hareketlilik ve dikkat dağınıklığı ile kendini belli eder.
- Hiperaktive,dikkat eksikliği ve dürtüselliğin birlikte seyrettiği durum
- Sadece dikkat eksikliğinin ön planda olup diğerlerinin arka planda olduğu durum
- Hiperaktive ve dürtüselliğin ön planda olduğu durum.
Normalde akla birşey geldiğinde bunu yapmadan önce bunun cevabı bir süre durup, düşünüp değerlendirme yapılması olması gerekendir. Fakat bunu yapabilmek için de birçok sistemin bir arada uyumlu bir şekilde çalışabilmesi gerekmektedir. İşte dikkat eksikliği ve hiperaktive bozukluğunda bu sistemde bir bozukluk söz konusudur.
Hiperaktive ve dikkat eksikliği bozukluğunda okula uyum ve çevreye sorunları, bazı davranış problemleri, öğrenme güçlüğü eşlik eder.
Dikkat Eksikliği : Dikkatini toparlayamama ve odaklanamama, dikkatin hızlı dağılması, bir şeyi düzenli takip edememe, verilen görevleri tamamlayamama, ödevlerde basit hatalar yapma, eşyalarını sıklıkla unutma şeklinde kendini gösterir.
Hiperaktive ve Dürtüsellikte : Aşırı hareketlilik, yerinde oturamama, el-ayakların kıpır kıpır olması, ihtiyaçlarını ve dürtüleri ertelemede zorluk yaşanması, başkasının sözünü kesme, aralıksız sık konuşma, sırasını bekleyememe gibi durumlar belirtileri arasındadır.
Dikkat eksikliği-hiperaktive bozukluğu, tedavisi mutlaka yapılması gereken bir bozukluktur. Tedavi edilmediğinde okul başarısızlığı, davranış ve uyum sorunları yaşanacaktır. Etkili birçok tedavi yöntemleri vardır.
Davranış terapileri,aile danışmanlığı, ilaç tedavisi, özel eğitim, sosyal beceri eğitimleri bu konuda izlenilen yollardır.
Bu tedavi yöntemi çocuğa özel olmalıdır. Tanı aynı olsa bile çocuktan çocuğa değişen farklı dikkat problemleri olabilir.
Çocuğun dikkatini arttırıcı egzersizler fayda sağlamaktadır. Ayrıca cocugun kendini organize edebilme ve kendini yönetebilme becerilerine yönelik çalışmalar da tedavide önemli yer tutmaktadır.
Aile ve okullara önemli görevler düşmektedir. Çocuğun dikkat eksikliği ve hiperaktive bozukluğunu gözönünde bulundurarak çocuğa yaklaşmak gerekir. Çünkü bu bir yaramazlık değildir.
- Çocuğun çalışma süresi onun dikkat süresine göre ayarlanma ve molalar verilmelidir.
- çocuğun dikkatini arttıracak görevler verilip bununla ilgili çocuğa yapıcı geri bildirimler sunulmalıdır.
- Çocuğa verilen yönergeler kısa somut ve net,anlaşılır olmalıdır. Bir uzman yardımı eşliğinde ödül ve yaptırım çalışmaları,bununla birlikte sistematik bir yöntem belirlenmesi gerekmektedir.
- Çocuk hareketlendiğinde ise onun hareketine paralel görevler vererek davranışını yapıcı hale getirmek gerekir. Çocuğun ders çalıştığı ortam dikkatini dağıtacak her türlü ögelerden arındırılmalıdır.
Bu dönemde ailelerin anlayışlı ve sabırlı olması temel yaklaşımdır. Bir uzman yardımı,hem aile hem de çocuk için yapıcı,onarıcı ve yol katedici olacaktır.